Istoricul Parohiei Holboca 1

Istorie Decembrie 12, 2012

Prima atestare documentară este menționată în anul 1671, 7 August. La această dată este amintită Hlăboca sau Hulboca - care cuvânt tălmăcit pe românește înseamnă “adâncata”, localitate care era “odaia”  sau loc de adăpost pentru vitele Mănăstirii Cetățuia.  După primele decenii ale veacului al XVIII-lea, câteva așezări omenești își vor fi luat începutul poate chiar de la păzitorii vitelor, deoarece la 1778, octombrie 7, biserică era în Hulboca.

E foarte posibil ca vechea biserică, care trebuie să fi fost din lemn, era înainte de anul 1771. Un preot Vasile, la această dată, pe un molitfelnic, putea arăta că este din Holboca lui Balsu iar de la 1778, luna octombrie,7, însuși paharnicul Nicolae Bals, ne lasă mai multe însemnări pe niște cărți de ritual. Hramul bisericii este dat după numele ctitorului, Nicolae Bals.

În decursul timpului au avut loc mai multe reparatii de intretinere si consolidare. In prezent,  biserica se afla in stadiul de finalizare a lucrarilor de consolidare, ce sunt executate cu fonduri de la Ministerul Culturii.